A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Молодецький заклад загальної середньої освіти І-ІII ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Харчування школярів

Основні поради батькам щодо харчування дітей:

  1. Привчайте дітей до різних смаків. Щоб звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 5-10 разів. Не змушуйте дітей їсти овочі – зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Не “маскуйте” овочі у стравах – діти мають їсти корисні продукти свідомо.
  2. Зрозуміти — краще, ніж просто призвичаїтися. Важливо пояснювати дитині, чому одні продукти їсти корисно, а інші можуть нашкодити організму. Це також стосується режиму харчування та пиття
  3. Їжте разом. Діти, які харчуються разом зі своєю сім’єю, як правило, їдять більш здорову їжу.
  4. Встановіть регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
  5. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання.
  6. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води.
  7. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі і пропонуйте альтернативу. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
  8. Будьте прикладом для своїх  дітей.
  9. Якщо ви хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватися правильно.

Меню на осінній період 2023-2024 н.р.


 

НОРМИ
харчування у закладах освіти

 

Вікова група

Енергетична цінність сніданку, вечері, ккал

Енергетична цінність обіду, ккал

Добова енергетична цінність, ккал

1-4 роки

350-415

415-485

1385

4-6 (7) років

425-510

510-595

1700

6*-11 років

525-630

630-735

2100

11-14 років

600-720

720-840

2400

14-18 років

675-810

810-945

2700

НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування

 

Група харчових продуктів

Характеристика

Частота включення

Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень

Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи

від 6 до 11 років

від 11 до 14 років

від 14 до 18 років

Овочі

різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені

щодня разом із зеленню

квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж один раз на тиждень

п’ять порцій

100 грамів

100 грамів

100 грамів

Фрукти та ягоди

різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені

щодня

п’ять порцій

100 грамів

100 грамів

100 грамів

Соки

фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту

один раз на тиждень

одна порція

200 мілілітрів

200 мілілітрів

200 мілілітрів

Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння

різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджу-вачів

два рази на тиждень

дві порції

25 грамів

25 грамів

25 грамів

Злакові, зернові та бобові

перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, рекомендується чергування з бобовими

чотири рази на тиждень, при цьому бобові пропонуються принаймні один раз на тиждень

чотири порції

120 грамів готової каші або бобових, або макаронів

150 грамів готової каші або бобових, або макаронів

150 грамів готової каші або бобових, або макаронів

Картопля

відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре

один раз на тиждень

одна порція

120 грамів

150 грамів

150 грамів

Хліб

цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба

три рази на тиждень

три порції

30 грамів

50 грамів

50 грамів

Риба

різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток

один раз на тиждень

одна порція

60 грамів

90 грамів

120 грамів

Птиця

охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток

два рази на тиждень

дві порції

70 грамів

100 грамів

120 грамів

Яйця

варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності

один раз на тиждень

одна порція

одна штука

одна штука

одна штука

Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини

з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D

щодня

п’ять порцій

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани

Насичені жири тваринного походження

масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру

щодня

п’ять порцій

3 грами

4 грами

4,5 грама

Рослинні жири

рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів

щодня

п’ять порцій

5,5 грама

6,5 грама

7,5 грама

Сіль

кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль

щодня

п’ять порцій

1 грам

1,5 грама

1,5 грама

Цукор

обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв

щодня

п’ять порцій

7,5 грама

7,5 грама

7,5 грама

Какао

без додавання цукрів та підсолоджувачів

один раз на тиждень

одна порція

6 грамів

6 грамів

6 грамів

Чай

без додавання цукрів та підсолоджувачів

один раз на тиждень

одна порція

0,5 грама

0,5 грама

0,5 грама

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора